Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

H ευτυχία τού να έχεις γεννηθεί άνδρας. To be a part of the MΕΝ's world.
Σε αυτές τις σελίδες, σε αυτό το περιοδικό, μπορούμε, νομίζω, να το παραδεχθούμε ανοικτά. Μπορεί αυτός ο κόσμος να υποκλίνεται στα ψηλά, λεπτά πόδια μιας καλοσχηματισμένης γυναίκας, να σέρνεται προς λάθος κατευθύνσεις χωρίς αιδώ για χάρη μιας θηλυκής αυτάρεσκης ματιάς, να βρίσκει ηρεμία, γαλήνη και ολοκλήρωση μόνο όταν αγκαλιάζει την απροστάτευτη όσο και ΧΧΧΧΧΧ πλάτη της συντρόφου του. Μπορεί σε πρώτη ανάλυση όλα να μοιάζουν πλασμένα για εκείνες. Μπορεί και να είναι. Αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι ευτυχία να είσαι άρρεν. Είναι πιο ίσια τα πράγματα στον πλανήτη των ανδρών. Πιο ξεκάθαρα. Ή, έστω, λιγότερο πολύπλοκα, πιο αυθόρμητα. Και συνήθως δεν έχουν να κάνουν με δεύτερες σκέψεις, αξεπέραστες ανασφάλειες, μεταφυσικές ανησυχίες.

Having said that, όπως λένε και οι Αγγλοι, θα πρέπει τώρα να ορίσουμε πότε κάποιος γίνεται άνδρας. Διότι αν, όπως μου έλεγαν όταν ήμουν μικρός, «άνδρας» σημαίνει «στέκομαι όρθιος και αποφασισμένος απέναντι στους δαίμονές μου, στους δαίμονές σου και στους δαίμονες όσων γύρω μου αδυνατούν ή, τέλος πάντων, μου το ζητούν», αν το χαρακτηριστικό του ανδρισμού είναι ο δυναμισμός και η ευθυνολατρεία, υπάρχει μια ηλικιακή παράμετρος η οποία κάνει τη διαφορά ανάμεσα στους λαούς. Αυτόν τον μήνα, και από εκεί ξεκίνησε ο προβληματισμός αυτός, γνώρισα έναν τύπο γύρω στα 30. Εναν τυπικό Βρετανό, γεμάτο φλέγμα, αισιοδοξία και κεκτημένα κομφόρ. Επαγγέλλεται «διευθυντής ενός διεθνούς δικτύου ενημέρωσης». Ζει ανάμεσα σε 29 χώρες. Αμείβεται, φυσικά, ανάλογα. Αλλά αυτό που μου έκανε περισσότερο εντύπωση ήταν το βλέμμα του, όταν έκανε business: γεμάτο αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία, μα και ενθουσιασμό. Εκπληκτικό κοκτέιλ. Αυτό ακριβώς που πετυχαίνει να δημιουργηθεί στο μυαλό σου όταν συνδυάζεις κύρος, αναγνώριση, ευθύνες, μα και νεότητα.

Στη Μεγάλη Βρετανία, μα και στη Γερμανία, περισσότερο στην Oλλανδία, στη Φιλανδία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γαλλία και αρκετές άλλες ανεπτυγμένες χώρες, άνδρας λογίζεσαι μετά την αποφοίτησή σου από το σχολείο. Αντε, μετά το πανεπιστήμιο. Φυσικά, υπάρχουν και κάποιοι πιο πρωτόγονοι λαοί, στους οποίους η αρρενωπότητα κατακτάται μέσα από σωματικο-ψυχικές δοκιμασίες - συχνά παράλογες. Σε κάποιες άλλες γεωγραφικές ζώνες, άνδρας θεωρείσαι από τη στιγμή που είσαι σε θέση να τεκνοποιήσεις (γύρω στα 13-14). Σε κάποιες άλλες, όταν αντέχεις να σηκώσεις όπλο (ακόμη πιο νωρίς, υποθέτω). Στην Ελλάδα (και σε κάποιες άλλες μεσογειακές χώρες), πάλι, μπορείς κάλλιστα να είσαι 30 και να μένεις ακόμη με τους γονείς σου. Να το λες, όταν σε ρωτούν, και να μην κοκκινίζεις από ντροπή. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι οι κοινωνίες που έχουν το προνόμιο να κάνουν μπάνιο στο Αιγαίο είναι κατά βάση μητριαρχικές. Καλώς. Πότε αναλαμβάνεις σοβαρές υποχρεώσεις; Πότε η κοινωνία σε ανταμείβει με το παράσημο του ανδρισμού; Oταν τελειώσεις τον Στρατό; Oταν βγάλεις το πρώτο σου εκατομμύριο; Oταν παντρευτείς; Oταν κάνεις το πρώτο σου παιδί;

I'm afraid, όπως απάντησα στο σχετικό ερώτημα του Βρετανού, ότι στη χώρα μας γίνεσαι αυτό που η φύση σε έχει από πολλά χρόνια εξουσιοδοτήσει να είσαι, όταν πια δεν ενοχλείς. Oταν οι προηγούμενοι δεν σε νιώθουν απειλητικό. Oταν πια η νεανική ορμή σου έχει ξεθυμάνει και η πείρα σου έχει για τα καλά υπερισχύσει: ο ορθολογισμός σε αποτρέπει από το να τους τσακίσεις. Ακριβώς όπως λειτουργεί το τραπεζικό μας σύστημα (αν δεν λάβουμε υπ' όψιν μας τα κοινοτικά προγράμματα): σε χρηματοδοτούν μόνο όταν μπορείς να τους αποδείξεις ότι έχεις ακόμη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία ή πλούσιους φίλους να προσυπογράψουν για εσένα. Σπανίως πριμοδοτείται η «ιδέα», η «φιλοδοξία», η «εργατικότητα», η «καινοτομία». Μόνο το «κεφάλαιο» - συνώνυμο συχνά της εμπειρίας, δηλαδή της ηλικίας. «Είμεθα ένα κράτος γερόντων» όπως κανένας πολιτικός δεν είχε το θάρρος να πει μέχρι τώρα.

Νιώθουμε καλύτερα όταν πορευόμαστε στα σίγουρα, όταν πατάμε στα βήματα άλλων. Τα εσκαμμένα, τα ειωθότα, η παράδοσή μας συχνά, η πεπατημένη, το mainstream, η καβάτζα, το «σιγουράκι», η έκφραση «αυτό πού το είδες γραμμένο», η θρησκεία κυρίως. Και έτσι, αυτός ο υπέροχος λαός ακολουθεί το στάνταρ μονοπάτι, κάποιες φορές ασφυκτιά, του έρχεται να κάνει το άλμα, να σπάσει μια πόρτα, να ρίξει μια γροθιά, αλλά...

Αν είχα το θάρρος να ζήσω στο Λονδίνο, στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, στο Τόκιο, στη Μελβούρνη, στο Λος Αντζελες, αξιοποιώντας τα special χαρακτηριστικά της φυλής μου, αυτή τη στιγμή θα ήμουν ίσως ένας μικρός εκδότης, ένα μεγάλο στέλεχος, ένα ταραγμένο μυαλό ενδεχομένως, πάντως σίγουρα για τη δουλειά που κάνω και τις ώρες που είμαι διατεθειμένος να εργαστώ, θα έβγαζα 15.000-20.000 ευρώ τον μήνα και - κυρίως - θα μπορούσα να κάνω, με σταθερό ρυθμό, βήματα προς τη ζωή που τόσο πολύ θέλω - χωρίς να έχω ενοχές και χωρίς να κρύβομαι. Αλλά τα υπέροχα υπερ-ατού της ελληνικότητάς μου συμπληρώνονται από τη σκοτεινή πλευρά της. Και δεν είναι τα χρήματα αυτά που με κάνουν να ανησυχώ. Είναι το ότι στα 30 μου σχεδόν κανένας δεν δείχνει διατεθειμένος να με αφήσει να πηδήξω με το αλεξίπτωτο της ψυχής μου στη ζούγκλα των ευκαιριών και με όπλο μου ένα πολυβόλο επιχειρημάτων και προτάσεων να κατατροπώσω τους εχθρούς της εξέλιξής (μου).

Βέβαια, αυτό που διαβάζετε δεν είναι editorial, διότι δεν είναι αρκούντως δημαγωγικό, δεν περιγράφει όργια στη Μύκονο (δεν έχω τα λεφτά να πάω για τριήμερο στη Μύκονο), δεν θα σας κομπλεξάρει απέναντι σε εμένα και τη ζωή μου. Αν ψάχνετε για πρότυπα που ζουν καλύτερα από εσάς, ανατρέξτε στις επόμενες σελίδες. Αυτό ήταν απλώς μια μίνι έκθεση ιδεών ενός τύπου που νιώθει τα πόδια του να πονούν από τη γλάστρα από την οποία δεν μπορεί να βγει.

Hey, Μr. Englishman, I'm a Greek 30+ and I'm a bonsai...

πηγή

10 σχόλια:

Side21 είπε...

Η Ευτυχία του να είσαι ... "Άνθρωπος" !!!
Ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, μόρφωσης, οικον. κατάστασης, χρώματος, φυλής, εθνικότητας ...
Με το νόημα και τον προορισμό της λέξης "ΑΝΘΡΩΠΟΣ" στη φύση, στην οικογένεια και την κοινωνία !!!
Καλό Σ.Κ.

faraona είπε...

κΑΛΌ Σαββατοκύριακό και take care!

athinovio είπε...

Τον άντρα τον κάνουν τα.... κοχόνες.
Τί κλαψούρικα είναι αυτά?

Οι συνθήκες είναι δύσκολες, θα τις αντιμετωπίσουμε, τελεία. Άκου γλάστρα....

faraona είπε...

Athinovio?
Tί επάθες?
Γυναίκα δεν είσαι?
Οσο για τις κοχόνες ...εννοείς ανατομικά αρτιμελείς αντρες?
Η εννοείς μεταφορικά τους έχοντας δυνατό κορασόν?
Για να αλληλοκατανοηθούμε ρωτάω δηλαδή...
:)

athinovio είπε...

Το δεύτερο, φυσικά!

maya είπε...

βρίσκω κατ'αρχάς προσβλητική την σημασία του επιθέτου "άνδρας" .
έχοντας πει αυτό

και με αυτή την έννοια
πολλές γυναίκες έχουν αρχίδια
και όλα αυτά τα γνωρίσματα που κάνουν τον Ανδρα με κεφαλαίο που λέμε τόσο συχνά
(λόγω σπανιότητας τους...)

εμένα μου αρέσει το κείμενο αυτό .
είναι παρήγορο να υπάρχουν προβληματισμοί .
είναι κάτι n'est-ce pas ?

δεν θάθελα νάμαι άνδρας .
θέλω να υπάρχουν όμως .
τους λατρεύω .
το φλερτ με το ανέφικτο είναι σχεδόν ποιητικό ...


πολύχρωμη καλημέρα
χχχχχχχχχχχχχχχχχχ

faraona είπε...

«...το φλερτ με το ανέφικτο είναι σχεδόν ποιητικό ...»

αυτό...


απόλυτα οπαδός.

Heliotypon είπε...

Με προβλημάτισε το άρθρο. 'Εκανα τον δικό μου απολογισμό, αλλά δεν βρήκα άκρη! Συχνά ζηλεύω τις γυναίκες για τη δυνατότητά τους να είναι επιθυμητές και να έχουν σχεδόν όποιον άνδρα θέλουν, αρκεί να είναι στοιχειωδώς εμφανίσιμες, ενώ εμείς ξοδεύουμε άπειρο χρόνο στο φλερτ και στις προσπάθειες για να γευτούμε ερωτικά τη γυναίκα του πόθου μας. 'Ομως βρίσκω, ότι είναι πλεονεκτικότερη η θέση μας σε πολλά πεδία και αν επρόκειτο να ξαναγεννηθώ και να επιλέξω το φύλο μου θα διάλεγα το ίδιο.

maya είπε...

@heliotypon
εγώ πάλι θεωρώ ότι πλέον είναι τεράστια η προσφορά γυναικών σε σχέση με την ζήτηση .
η 'νέα' φάση πραγμάτων έχει άπειρες λυσσάρες πανέτοιμες να τις γευτούν όπως λες.

δεν θέλει πολύ προσπάθεια και φλέρτ .
αν συζητάμε για το εύκολο ...

καλημέρα
:)))

faraona είπε...

Heliotypon
το να ειναι επιθυμητή μια γυναίκα ειναι το εύκολο της υπόθεσης.Προσωπικά πιστεύω οτι οι περισσότερες γυναίκες εμμένουν σ αυτό και μόνον σ αυτό, επι σειρά ετών, γιατι τεμπελιάζουν φρικτά ως προς τα υπόλοιπα που ειναι για μένα και τα ουσιώδη.Και δεν εννοώ μόνον την εσωτερική καλλιέργεια...εννοώ την κατανόηση της ανθρώπινης υπόστασης με ηρεμία και άνευ υστερίας.
Αν δεν κατανοηθεί βαθιά μέσα μας πόσο άνθρωποι είμαστε πάνω απο κάθε διαχωρισμό φύλου δεν μπορεί το φύλο μας να εχει ακεραιότητα και ουσιαστική υπόσταση.
Ειναι βέβαια δύσκολα πράγματα για την νιότη ολ αυτά ,που διέπεται απο ορμόνες για την διαιώνιση του γένους εως εκεί όμως...μετά δεν νομίζω να υπάρχουν δικαιολογίες ...
Μάγια μου
οι λυσσάρες εχουν υστερία μάτια μου δεν ειναι ΓΥΝΑΙΚΕΣ ...ως εκ τούτου έλκουν και τ αντίστοιχα όντα...τί να το κάνεις ολο αυτό...εμένα μόνο ζωολογικό κήπο μου θυμίζει ....κι ουτε κάν αυτό.Καλημέρες!

Ετικέτες

αλάτι (1) ανθρωποι (2) αντρες (1) απολογισμός (1) απόψεις (1) αρθρο (1) γάμος (2) γαμπρός (1) γεγονότα (1) γήρας (1) διαφορετικότητα (1) εραστές (1) ερωμένες (1) ευχες (2) ηλικία (1) Θεσσαλονίκη (1) ιστορίες (1) κοινωνικά (1) κόσμος (1) λόγος (1) Μάνος (1) μεζέδες (1) μεσήλικες (1) μηνύματα/1/ (1) μιλω (1) νύφη (1) οικογένεια (2) παιγνιδια/11/ (1) παιγνιδια/4 (1) παστά (1) πικρα λογια /12 (1) πικρα λογια /26 (1) πικρα λογια /30 (1) πικρα λογια /47 (1) πικρα λόγια /55 (1) πικρα λογια/1 (1) πικρα λογια/10 (1) πικρα λογια/11 (1) πικρα λογια/13 (1) πικρα λογια/14 (1) πικρα λογια/15 (1) πικρα λογια/16 (1) πικρα λογια/17 (1) πικρα λογια/18 (1) πικρα λογια/2 (1) πικρα λογια/20 (1) πικρα λογια/21 (1) πικρα λογια/22 (1) πικρα λογια/23 (1) πικρα λογια/24 (1) πικρα λογια/25 (1) πικρα λογια/27 (1) πικρα λογια/28 (1) πικρα λογια/29 (1) πικρα λογια/3 (1) πικρα λογια/31 (1) πικρα λογια/32 (1) πικρα λογια/33 (1) πικρα λογια/34 (1) πικρα λογια/35 (1) πικρα λογια/36 (1) πικρα λογια/37 (1) πικρα λογια/38 (1) πικρα λογια/39 (1) πικρα λογια/4 (1) πικρα λογια/40 (1) πικρα λογια/41 (1) πικρα λογια/42 (1) πικρα λογια/43 (1) πικρα λογια/44 (1) πικρα λογια/45 (1) πικρα λογια/46 (1) πικρα λόγια/48 (1) πικρα λογια/49 (1) πικρα λογια/5 (1) πικρα λογια/50 (1) πικρα λόγια/51 (1) πικρα λόγια/52 (1) πικρα λογια/53 (1) πικρα λογια/54 (1) πικρα λόγια/56/ (1) πικρα λόγια/57/ (1) πικρα λόγια/58/ (1) πικρα λογια/59/ (1) πικρα λογια/6 (1) πικρα λόγια/60/ (1) πικρα λόγια/61/ (1) πικρά λόγια/62/ (1) πικρά λόγια/63/ (1) πικρα λογια/7 (1) πικρα λογια/8 (1) πικρα λογια/9 (1) ποιήματα (1) ποίηση (1) ποιητές (1) προβληματισμοί (1) ριλαξ (1) σαρδέλες (1) σιωπή (1) σκέψεις (1) συζητήσεις (2) συμπληρωματικότητα (1) σχέσεις (1) ταβέρνα (1) φαγητό (1) Χατζιδάκις (1) χειραγώγηση (1) χιούμορ (1) χρονογραφήματα (1) χωρισμοί (1) χωρισμός (1) anima (1) animous (1) Athens.Corfu (1) Carl Jung (1) foto/1/ (1) foto/3/ (1) foto/4/ (1) foto/5/ (1) frog (1) humans (1) link/1/ (1) love (1) magazine (1) men (1) note2/ (1) stone (1) Thessaloniki (1)

Καλώς τους!

Για όλα αυτά


Για τις μουσικές που περπατήσαμε
Για τις λέξεις που μοιραστήκαμε
Για τους δρόμους που σφραγίστηκαν άδικα
Για τα δάκρυα χαράς που γύρισαν προς τα μέσα
Για την αφή και τα μάτια που έμειναν διψασμένα
Για τη σάρκα που ρυτίδιαζε στ ακούσματά μας
Για τα ταξίδια που κράτησαν τα ονόματά μας
Γι αυτή τη στιγμή που γλυστράω.
Γι αυτήν που θρυμματίζω το εγώ μου και ρωτάω
Για το ελάχιστο δευτερόλεπτο που ημουν κάτι για σένα
Για τις άπειρες ώρες που εισαι όλα για μένα

Πές μου ποιός μέσα απο σένα αντέστρεψε;
Ποιός απειλήθηκε;
Ποιός φοβήθηκε;
Ποιός έκλαψε;
Ποιός πάγωσε την τρυφεράδα;
Ποιός σταύρωσε με ευκολία τον πόθο;
Ποιός έθαψε με έπαρση την αίσθηση;
Ποιός έκοψε;
Ποιός μάτωσε;
Ποιός περιφρόνησε την τύχη που μακάριζε;
Ποιός κατάργησε τον έρωτα που ζητούσε;


Ποιός τη νύχτα μύρωνε
και το πρωί τίναζε
νεκρή σάρκα στα σκουπίδια;
Ποιός έμεινε ψυχρός κοιτάζοντάς την;

Ποιός δίκασε;
Ποιός υπέγραψε;

Ποιός ειν αυτός που δεν γνώρισα;
Κι αν αυτός ηταν εκει αγκαλιά με τον ίσκιο του
εγω τι γύρευα στο αριστερό του στήθος;
Ποιόν καθρέφτη φώτιζα ανέμελη;
Σε ποιό σκηνικό εξαθλίωσης ήμουν ταγμένη εξ αρχής;
Ασε με ν αναρωτιέμαι.
Aκίνητος .
Αγέρωχος.
Επαναλαμβανόμενος τραγικά.
Η ακινησία κι η σιωπή, τιμωρία και μάθηση.
Η λύπη κι ο χρόνος, λήθη.
N.Φ
17/11/2017

Xαρισμένο σε κάποιον που δεν κατάλαβε τίποτε απο μένα.

eXTReMe Tracker

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Κοινοποιήστε το στο Facebook

Αρχειοθήκη ιστολογίου

FEEDJIT Live Traffic Feed